Ioana Cojocariu

Test – Tapasztalat – Megismerés
videó, 19’00”, 2013

Ioana Cojocariu munkája azt vizsgálja, hogy bizonyos mozdulatok, testmozgások jelentése mennyire függ a különböző kontextusoktól, amelyekben megtörténnek. A videó rávilágít arra, hogy hogyan értjük meg és kontrolláljuk saját testünket és hogyan befolyásoljuk a körülöttünk lévők mozgását. Továbbá megmutatja, hogy ugyanannak a testbeszédnek vagy cselekvéssornak teljesen megváltozik a jelentése az azt végrehajtó személy társadalmi státusza megváltozik. Három “leckét” láthatnak a nézők, melyek az emberi test sebezhetőségének különböző fokozatait mutatják be. Az aktív, szándékos cselekvések, illetve a passzív belenyugvás, a sorsszerűség szembeállítása egy gazdag ellentmondásokkal teli világot tükröz.

Egy kolduló nő Ioana Cojocariu edzője lesz, arra tanítja őt, hogy hogyan hajtsa le a fejét és hogyan keltsen szánalmat a járókelőkben. Nincs más választása. A művész mozdulatlanul ül, kiszolgáltatja magát, abban a reményben, hogy hátha valaki észreveszi és megérti sebezhetőségét.

Egy jóga oktató a gyermekpózt mutatja be neki – egy relaxáló pozíciót, mely a szívnek és az idegrendszernek kedvező.

Egy rendőr pedig arra készíti fel, hogy milyen mozdulatok szükségesek ahhoz, hogy valakit a földre terítsen, lebilincseljen és hatástalanítsa.