A kiállítás olyan romániai származású, külföldön élő művészeket mutat be, akik különböző művészi eszközökkel az emigráns-létre reflektálnak. A műalkotások a korállapot dokumentálására törekszenek: a kiállító művészek egy narratív beszámolót nyújtanak erről a különleges lét-állapotról, amelyhez ők maguk is közvetlenül hozzájárulnak saját kulturális és érzelmi hátterükkel.

A kivándorlás jelensége megváltoztatja/újraalkotja a társadalmi határokat (Románián belül és világszerte), befolyásolja a politikai és gazdasági diskurzusokat. Ugyanakkor, a művészi alkotási folyamatokra is nagy hatással van, ugyanis új fizikai és ideológiai tapasztalatokat szül, és az identitás kérdését is új kontextusba helyezi, ezáltal határozva meg mind a társadalomhoz mind önmagunkhoz való viszonyunkat.

Az alkotás folyamatában a művészek felülemelkednek hétköznapi emigráns-létükön és külső nézőpontból reflektálnak erre a helyzetre/létállapotra, ezáltal megteremtve a lehetőséget arra, hogy kilépjenek a megszokott sztereotípiák és az előítéletek köréből, illetve, hogy iróniával és humorral közelítsenek ezek felé.

Kurátorok: a Monotremu művészpáros és a MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér művész-kurátor párosa

“Soha Egyedül / Never Alone” – projekt és kiállítás sorozat – MNAC 2015-2016-os kiállítási évad felhívására beérkezett pályázat, mely az AFCN – Nemzeti Kulturális Alap Adminisztrációja által támogatott projekt – az alábbi helyszíneken:

 

B5 / K’arte – Marosvásárhely /// 2015 09.03-10.04.

MNAC – Bukarest /// 2015 06.04. – 11.01.

MAGMA – Sepsiszentgyörgy /// 2015 06.27–07.24.