Expoziţia reunește mai mulţi artişti români stabiliţi în afara ţării, care reflectă divers, prin diferite practici artistice, condiţia de emigrant. Colecţia de lucrări îşi doreşte să fie consemnarea unei situaţii de fapt, în care artiştii implicaţi descriu narativ această condiţie cu statut aparte, la care contribuie în mod direct cu un bagaj cultural şi emoţional concret.

Dacă migraţia recreează/alterează graniţele sociale (autohtone sau din lume), influenţând atât discursurile politice cât şi economice, ele influenţează producţia artistică deopotrivă, generând noi experienţe de ordin fizic şi ideologic şi o recontextualizare identitară ce afectează atât relaţiile cu ceilalţi, cât şi cu sine.

Prin lucrările lor, artiştii evadează din poziţia minoră şi rolul de emigrant, ridicându-se deasupra lor sau transformând această condiţie într-una de observator în care, implicit, se află şi posibilitatea de a ieşi din stereotipuri şi prejudecăţi, tratându-le cu ironie şi mult umor.

Curator: duo-ul artistic Monotremu şi artiştii-curatori ai Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA

“Niciodată singur / Never Alone” – proiect selectat în cadrul Apelului de proiecte MNAC 2015-2016. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Expoziţia este itinerantă în următoarele spaţii: